Karhun Morsian on tullut minua vastaan useissa eri keskusteluissa ja suosituksissa, pari viikoa sitten kirja pönötti paikalliskirjastoni uutuushyllyssä joten totesin, että ehkäpä on aika palata vanhan suosikkigenreni, fantasian pariin.
Törmänen on kirjoittanut viikinkimaailmaan sijoittuvan, välillä hengästyttävänkin nopeatahtisesti etenevän kirjan joka ei irrottanut otettaan. Ihan harmitti, että päivän aikana pitäisi oikeasti tehdä muutakin, kuin lukea. Kaikenlaista turhaa, kuten ruokkia lapsi tai esimerkiksi nukkua. Kirja kertoo kahdesta naisesta Aslaugista joka asuu Surmakylässä, sekä Freydisistä joka asuu Suolakarilla. Limittäin kirjoitettua tarinaa oli yllättävän helppo seurata, vaikka yleensä en pidä siitä, että kirjassa tehdään hyppäyksiä kaupungista tai esimerkiksi ajasta toiseen. Törmänen on kuitenkin onnistunut rakentamaan tarinan selkeästi ja helposti seurattavasti.
Ylipäätään olen lukenut tai tutustunut suomalaiseen fantasiaan hävettävän vähän. Lapsena ja nuorena olen kyllä toki kahlannut Eddignsejä yms läpi, mutta kotimaista fantasiaa en ole pahemmin lukenut. Mikäli taso on sama, kuin Törmäsellä niin tähän pitää ehdottomasti tehdä muutos. Skandinaavinen mytologia kiehtoo minua suuresti ja Karhun palvominen, siihen liittyvät uskomukset ja pelot olivat asia josta olisin voinut lukea lisääkin. Pitääkin Googlailla josko tulisi jokin mielenkiintoinen opus aiheesta vastaan.
Karhun morsian etenee loogisesti eteenpäin kertoen naisten tarinaa rinta rinnan, he elävät kahdessa kylässä toisistaan tietämättöminä. Kirja osuu hyvin tähän hetkeen ja aikaan, sillä se käsittelee naisten ja miesten välistä valta-asemaa. Esiin tuodaan esimerkiksi aikakausi jolloin naiset ovat olleet vallassa. Suosittelen kirjaa lämmöllä myös niille, jotka eivät fantasiaa yleensä lue. Tämä on ns helppolukuista fantasiaa ja maailmat eivät ole kovin laajoja, eikä henkilöitä ole liikaa. Teksti on sujuvaa ja hype on tämän kirjan kohdalla kyllä aivan ansaittua.
Kirjan käsikirjoitus voitti Liken ja Tähtivaeltaja-lehden järjestämän spekulatiivisen fiktion kirjoituskilapilun syksyllä 2016. Like julkaisi kirjan helmikuussa 2018.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti